ТОЧНЫЙ 1

1. Подобный кому-, чему-л

. Никыиже убо звѣрь тъчьнъ женѣ злѣ и язычьнѣ (οὐδὲν... θηρίον ἐφάμιλλον). Изб.Св.1073 г.&sup&2&sup&, 536. Тъчьнъ [по вар. XII–XIII вв.

] явися [Григорий Армянский] прорк҃мъ, мч҃нкомъ же и апл҃мъ подобьнъ, архииерѣомъ и пр҃бнымъ, англ҃мъ и арха(а)нгл҃омъ равьновидьнъ (в греч. иначе: συνόμιλος ‘собеседник’). Мин.сент., 0232. Ок. 1095 г. Тъчьнъ есмь въпадаюштиимъ въ тину брьньну (ἔοικα). Псалт.Чуд.&sup&1&sup&, 110. XI в. Иеремия же рече: усънухомъ въ студѣ нашемь и покры ны бечьстие наше, горе намъ яко страдаваемъ, гл҃еть же и инъ: камени прокану тъчьнъ естъ лѣнивъи и вьсь позвиждеть на нъчъстъе его (παρασυνεβλήθη, ср. Сир. XXII, 1). Панд.Ант.&sup&1&sup&, 61. XI в.

[то же – Сб.Тр.&sup&1&sup&, 90. XII–XIII вв.]. Лаиномъ бо жидъкомъ тъчьнъ естъ лѣнивъи (παρομοιοῦται; ср. Срах. XXII, 2). Там же. Шестое еще пакы, Симъ, Ноемъ яко же от прьвыа земля, злы же и трьновныа, преидохомъ на сию землю, на неиже нн҃ѣ пребываемъ чл҃цы, лѣпши сущи, и отнудь сущи тъчна раеви (τὴν γῆν... κατοικοῦμεν... σχεδὸν ἴσην τοῦ παραδείσου). Козма Инд.&sup&2&sup&, 202. 1495 г. ~ XII–XIII вв. Сей [имп. Никифор] бѣ злонравенъ и человѣкоубѣйца... точенъ Миду (ἄντικρυς Μίδαν). Хроногр. 1512 г., 327. 1538 г.

Учт҃ль... съ многым прилежаниемь учаше ег<о>, но отрокъ не внимаше и не умѣяше, не точенъ быс<ть> дружинѣ своеи, учящимся с нимь; о семъ убо много бранимъ бываше от родителю своею. Ж.Серг.Р.Епиф.&sup&2&sup&, 23. XVI в. ~ 1418 г. Диоклитианъ царь гонение воздвиже на християны... Посла же и въ Киликийскую страну князя единаго именемъ Лусию, – образа и воля точна сверѣпьства своего, и въздвиже гонение велико въ градѣхъ и странахъ, яко не мощи никомуже без напасти жити. (Муч.Зиновия) ВМЧ, Окт. 19–31, 2055. XVI в. Сице бо и намъ велить быти рекыи: «да будете едино, якоже и ты и азъ едино есвѣ» [Ин. XVII, 11, 21], ничтоже бо единомыслию и единосрьдию точно есть. Поуч.люб., 96. XVI–XVII вв. Одна палата великому диву точна: стоятъ внутрь ея и теперь 32 столпа каменныхъ мраморныхъ, высота саженъ 9 или 10, круглы, якобы точены изъ единаго камени, а не составныя. Арс.Сух.Проскинитарий, 38. 1650 г.

2. Равный, одинаковый

. Къ тъчьныимъ о своихъ грѣсѣхъ чл҃комъ не срамляися (ἐπὶ τοῖς ἰδίοις ἁμαρτήμασιν ἀνθρώπους). Изб.Св. 1073 г.&sup&2&sup&, 292. Яко не рече тъчьно облашу съгрѣшати и едину обѣщавъшемуся ему Бу҃ не бо отъ тояже высоты обои съпадають, тѣмьже ни казнь ихъ [грешников] тъчьна. (Андриатис) Сб.Тр.&sup&1&sup&, 167. XII–XIII вв. Елма же не хотѣ тъченъ быти дрѣвесемь, съ ними же иногдою въсажден быс<ть>, нъ самому садителю точень ся твориши (ὁμοιωθῆναι). (Иез. XXXI, 18, толк.) Кн.прор.&sup&2&sup&, 232. XV в.

Антонии... книги же учя, не хотяше от нихъ отити, дѣт<ь>ми зовомъ на игру точными лѣты (в греч. иначе: βουλόμενος ἐκτὸς εἶναι... τῆς πρὸς τοὺς παῖδας συνηθεῖας ‘желая быть в стороне от общения с детьми’). Нил.Сор.Соборник, III, 148. XV в. Дивлюся Спс҃а нашего излиха смѣрению и поубожению, како ти не довлѣ ему от совершению [так!] съвершену сущу младенцу родитися от жены, не довлѣ точну прѣстоломъ сущу и единосущну Отц҃у приати рабии образъ, но акы грѣшникъ приходить ко крщ҃ению. Сл.Кир.Тур., 69. 1522 г. ~ XII в.

Мисаилъ... рече... унъ убо есмь к точныимь ми отрокомъ (πρὸς τοὺς ὁμοίους παῖδας). (Ж.Спиридона) ВМЧ, Дек. 6–17, 1098. XVI в.

– В знач.сущ. Точное, с. а) Равенство. Подобааше бо ми [Григорию Богослову] печальнъихъ тъчьно имѣти [с Василием Кесарийским] (τῶν ἀνιαρῶν τὸ ἴσον ‘равенство в тяготах’). Гр.Наз., 58. XI в. б) То, что равно, тождественно чему-л. Такоже и къ властельмъ страхъ имѣи и любовь: боя бо ся ихъ, съблюдешися от зла, имьже ненависть приходить, и любя я, тъчное от нихъ въсприимеши. (Поуч.исп.) РИБ VI, 124. XIII–XIV вв. – В знач.сущ. Точный, м. Тот, кто равен по положению. Лѣпо есть члв҃ку имѣти паче вьсего жития... прѣдъ старьци мълчяние, прѣдъ мудрыими послушяние, съ тъчьныими любъвь имѣти, съ мьньшиими лбъвьное съвѣщание (πρὸς τοὺς ἴσους). Изб.Св. 1076 г.

&sup&1&sup&, 467. И уже въсташа речения, рати и бещиния, языкъ на языка, цр҃ьство на цр҃ство и князи на тъчьны себѣ (κατὰ τῶν ὁμοίων). Златостр.&sup&3&sup& (Г.), 49. XII в.

3. Достойный чего-л. (1534)

: Государь князь великий Иванъ Васильевичь... гостемъ и всѣмъ торговымъ людемъ, который чего точенъ по государеву указу, повелѣша вдавати. Соф. II лет., 292. XVI в.

4. Строго сочтенный

. Такоже и по бесъсуднои грам<оте> точное серебро безъ &sup&.&sup&I҃&sup&.&sup& золотникъ, а взяти с вѣса, а грам<ота> та судная и бесудная по томо [так в ркп.] же серебру по точному безъ &sup&.&sup&I҃&sup&.&sup& золотникъ. Смол.гр., 45. XIV в.